Cara Penyimpanan & Pengendalian Stok EBM

Cara Penyimpanan & Pengendalian Stok EBM

Bagi memastikan susu badan anda segar untuk bayi, anda boleh menyimpan susu badan dalam beberapa cara. Di bawah saya serta jadual penyimpanan stok EBM supaya lebih jelas dan mudah difahami.


Credit kellymom.com
Jika anda ingin kembali kepada kerja , cuba untuk masuk ke dalam rutin harian anda untuk pam dan menyimpan stok ebm anda . Cuba pelbagaikan cara banyakkan susu petua untuk menyimpan stok EBM supaya bayi anda boleh terus mendapat manfaat daripada susu anda , walaupun anda tidak bersamanya .
Bagaimana anda menyimpan susu ibu anda bergantung kepada berapa cepat anda ingin menggunakannya. Jika anda bercadang untuk menggunakannya dalam beberapa hari , penyejukan adalah lebih baik daripada pembekuan. Pembekuan memusnahkan sebahagian daripada bahan-bahan di dalam susu anda yang melawan jangkitan. Namun, susu ibu beku masih pilihan yang lebih sihat untuk bayi anda daripada formula.

Cara Penyimpanan Stok Susu EBM

Sama ada anda memilih untuk menyejukkan atau membekukan susu anda, anda perlu:

1. Simpan dalam bekas atau plastik susu ibu yang kecil. 

Untuk mengelakkan pembaziran dan untuk pencairan & pemanasan lebih mudah, sebaiknya simpan susu dalam 1-4 auns setiap bekas.

2. Labelkan bekas susu   

Tuliskan tarikh pada setiap botol dan beg anda, dan gunakan susu yang awal terlebih dahulu. Ini bagi memudahkan memantau tarikh luput.

3. Jangan campur susu sembarangan

Anda boleh menambah susu yang baru dipam dengan susu ibu yang sudah di dalam peti sejuk, dengan SYARAT  ia adalah susu yang dipam pada hari yang sama sahaja dan mempunyai suhu yang sama.

Contoh:
Susu yang dipam pada jam 9 pagi telah disimpan di dalam peti sejuk. Susu yang dipam pada jam 12 tengahari perlu disimpan didalam peti sejuk selama kira-kira 1 jam. Apabila suhu keduanya telah sama barulah boleh dicampurkan.

4. Jangan goncang susu EBM

Jika susu anda telah disimpan untuk beberapa ketika, anda mungkin perasan bahawa ia membentuk dua bahagian. Dimana bahagian atas lebih pekat dari yang bahagian bawah. Ini adalah perkara biasa, anda hanya perlu goyang lembut untuk mencampurkannya semula supaya tidak memusnahkan protein di dalam susu. 

5. Cairkan susu beku perlahan-lahan

Cairkan susu perlahan-lahan di dalam peti sejuk (ini mengambil masa lebih kurang 12 jam - cuba meletakkan ia di dalam peti sejuk pada malam sebelum anda memerlukannya). Elakkan membiarkan susu duduk pada suhu bilik mencair.
    
Untuk pencairan lebih cepat, letakkan susu beku di bawah air yang mengalir. NOTA : Susu beku boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 24 jam ia diturunkan. Jangan dibekukan semula.

6. Cara memanaskan susu

Paling mudah adalah dengan menggunakan warmer supaya mudah hendak monitor susu air. Contoh warmer yang saya gunakan adalah brand Bean.

Menggunakan kaedah manual juga boleh. Masukkan air panas di dalam bekas dan masukkan bekas susu beku. JANGAN panaskan didalam microwave atau secara langsung atas dapur.

NOTA : Jika bayi tidak menghabiskan susu pada setiap kali penyusuan, ia boleh disimpan dan diberikan dalam masa 1-2 jam sebelum ia dibuang.

No comments