Kenapa Protein Baik Untuk Memulakan Pagi Anda

Kenapa Protein Baik Untuk Memulakan Pagi Anda

Hai gojes!!! 

Nak tau kenapa protein baik di ambil pagi-pagi sebelum sarapan?  

Kalau you all tau saya, saya memang suka amik protein sebelum sarapan. Jarang sekali saya miss amik protein. Ini juga rahsia saya untuk maintain berat badan dan kulit yang cantik. Auuuwwww. Bangga diri atau perasan tu tidak lah tapi ramai yang menegur berat badan yang semakin slim walaupon sudah ada anak. Ramai juga yang menegur kulit muka saya yang semakin cantik. Siapa yang kenal saya dari zaman universiti tau macam mana kulit muka saya yang banyak jerawat tu. Dan saya memilih Energizing Soy Protein Shaklee. 

Credit : Google Image

Kenapa ESP atau Energising Soy Protein Shaklee?

ESP sangat best untuk saya mulakan pagi saya. Kalau nak tau apa kelebihan ESP, klik Energizing Soy Protein .

Sarapan yang tinggi protein adalah permulaan yang sempurna untuk hari mommies selepas berehat sepanjang malam. Berikut adalah beberapa sebab mengapa mommies perlu menikmati sarapan yang tinggi kandungan protein. 

Kenapa ambil protein? 

Protein adalah satu blok pembinaan sel-sel di seluruh badan. Ia perlu untuk kulit, kuku, otot, tulang rawan dan darah yang sihat. Protein juga membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan. Dan ia digunakan untuk menghasilkan hormon dan ezim di dalam badan.

Apabila mommies makan protein untuk sarapan pagi, mommies akan berasa lebih bertenaga sepanjang hari. Mommies juga cenderung untuk berasa kenyang lebih yang boleh membawa kepada tabiat pemakanan dan berat badan yang lebih sihat.

Protein Shakes atau Smoothies

Protein shakes atau smoothies adalah sangat mudah untuk dibuat. Blend bersama-sama secawan strawberi, pisang dan 1 scoop soy protein powder, beberapa ketul ais dan secawan susu segar. Mommies boleh mempelbagaikan bahan-bahan untuk membuat protein shakes atau smoothies mengikut citarasa mommies. 

Menambah nenas, orange juice, blackberry, blueberry, yougurt atau apa sahaja yang ada di dalam peti sejuk mommies boleh menampah keenakan protein shake atau smoothies. Mommies boleh juga tambah flaxseed, oat dan sebagainya untuk menambah fiber ke dalam smoothies. Untuk mendapatkan rasa ranggup dalam setiap sedutan boleh tambah granola bar. Mommies hanya perlu jadi kreatif untuk enjoy dan menikmati hidangan protein setiap hari.


Telur

Telur dah kurang popular sekarang sebab telur ada kandungan lemak. Hanya sebahagian saja lemak telur datang dari lemak tepu. Kajian juga menunjukkan bahawa telur sebenarnya boleh mengurangkan kolestrol, bertentangan dengan yang kita kita fikir sebelum ni. Scramble egg dan omelet sedap dimakan waktu sarapan pagi.

Kekacang

Kekacang juga adalah sumber protein. Ia kaya dengan serat dan anti oksidan. Taburkan flaxseed, badam, atau pecan ke dalam yogurt atau cereal mommies pon sedap. Jika mommies ada alahan dengan kekacang jangan pula ambil kekacang ye.


Sekian perkongsian dari saya untuk hari ni. Semoga mommies juga mendapatkan kebaikan dari mengamalkan protein setiap pagi, khususnya dengan mengamalkan Energizing Soy Protein Shaklee.


Love,
Azreen Ahmed
0197631333


No comments