WERDA AGENT

WERDA AGENT
Wanita dimasyurkan tapi tidak ditonjolkan, ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan, umpama mutiara yang ditampakkan buat perhatian umum dengan permata yang tersembunyi, pasti yang tersembunyi itu melebihi yang tertampak, permata dicelahan kaca, permata dibalik timbunan pasir halus, ibarat sekuntum mawar berduri di taman larangan.

WERDA AGENT

WERDA AGENT
Wanita dimasyurkan tapi tidak ditonjolkan, ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan, umpama mutiara yang ditampakkan buat perhatian umum dengan permata yang tersembunyi, pasti yang tersembunyi itu melebihi yang tertampak, permata dicelahan kaca, permata dibalik timbunan pasir halus, ibarat sekuntum mawar berduri di taman larangan.

Recent Comments

.

Orkid Rama-Rama Pembersih Udara Semulajadi

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya nak cerita sikit tentang Pokok Orkid Phalaenopsis. Orkid Phal ni lebih dikenali sebagai orkid rama-rama kerana bentuk bunga nya yang seakan-akan rama-rama. Saya ni seorang pencinta alam. (konon2..hehe..) Saya suka nature seperti pokok dan haiwan. Mungkin minat ni diturunkan oleh ibu saya yang memang minat dengan pokok-pokok dan haiwan.. :)

Teruja ke teruja? Hehehe..Dah lah cantik. Bagus pulak tu kan. Sejak jatuh cinta dengan Shaklee ni semua benda pon nak semulajadi. Sekarang dah ada pembersih udara semulajadi. hehe..




Jadinya disebabkan minat kepada pokok-pokok ni saya suka letak pokok dalam rumah seperti dia atas meja kopi, console table, dalam bilik air dan sebagainya.. Di sebabkan kebelakangan ini kita selalu dapat article tentang pokok hiasan yang beracun, saya cuba menggoogle tanaman dalam rumah yang selamat. Saya risau Anaqi (anak saya 2 tahun) termakan ke apa boleh membawa kepada kematian. Nauzubillah..Semoga keluarga kita sentiasa dilindungi ALLAH.




Kita selalu ingat orkid ni susah nak jaga kan. Tetapi sebenarnya sebaliknya. Orkid habibatnya di hutan adalah menumpangkan pada pokok lain. Menjadikan ia pokok yang lenih berdikari. Orkid sebenarnya suka diabaikan. Kebanyakkan orang membunuh orkid-orkid mereka dengan memberi terlalu banyak kasih sayang dan perhatian dengan memyiram terlalu kerap dan memberi terlalu banyak matahari.



Orkid rama-rama tak suka kepada cahaya matahari sebaliknya suka kepada pengcahayaan lain seperti cahaya lampu. Jadi pemilik-pemilik orkid rama-rama sepeti saya kena lah buka lampu waktu siang dan of couse waktu malam. Letak kan di tepi tingkap pon boleh.

Selain dari mudah nak jaga, Orkid rama-rama atau Phaeleonopsis ini membersihkan udara daripada Xylene sejenis chemical yang terdapat dalam kebanyakkan gam dan cat. Lepas korang boleh hadiah Orkid Phal kepada sahabat handai yang baru berpindah ke rumah baru..hehe

Tidak seperti pokok-pokok lain. Orkid Phal  membebaskan oksigen pada waktu malam.  Orkid rama-rama atau Phal sangat sesuai diletakkan dalam rumah seperti ruang tamu, bilik tidur dan bilik air.

Lepas ni mommies boleh lah beli Orkid Phal ni dan letak dalam rumah ye sebagai pembersih udara semulajadi. Cantik dipandang, memberi manfaat pulak tu. Bak omputih kata 'The best from nature, the best for you'.. Ecehhh..gitewww..

Okay sampai di sini dulu ye. Lain kali saya share collection saya pulak di lain entri..


Love,
Reen
0197631333








0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More