WERDA AGENT

WERDA AGENT
Wanita dimasyurkan tapi tidak ditonjolkan, ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan, umpama mutiara yang ditampakkan buat perhatian umum dengan permata yang tersembunyi, pasti yang tersembunyi itu melebihi yang tertampak, permata dicelahan kaca, permata dibalik timbunan pasir halus, ibarat sekuntum mawar berduri di taman larangan.

WERDA AGENT

WERDA AGENT
Wanita dimasyurkan tapi tidak ditonjolkan, ia tersembunyi biarpun hadirnya menggegarkan, umpama mutiara yang ditampakkan buat perhatian umum dengan permata yang tersembunyi, pasti yang tersembunyi itu melebihi yang tertampak, permata dicelahan kaca, permata dibalik timbunan pasir halus, ibarat sekuntum mawar berduri di taman larangan.

Recent Comments

.

Cara Mengatasi Morning Sickness Di Awal Kehamilan

Cara Mengatasi Morning Sickness Di Awal Kehamilan



Morning Sickness bukan sahaja boleh mengganggu keharmonian kehidupan seorang wanita hamil, tetapi ia boleh mendatangkan bahaya kepada ibu dan anak yang dikandungnya. Punca yang tepat terhadap masalah ini belum diketahui secara jelas , tapi kemungkinan besar ia terjadi disebabkan oleh kehadiran hormon-hormon dirembeskan dalam kuantiti yang banyak diawal kehamilan.

Bagi sesetengah ibu mengandung,  morning sickness atau mabuk mengandung adalah ‘kawan baik’ yang datang tidak kira di mana-mana peringkat kehamilan. Ada orang semasa trimester pertama, ada yang dalam trimester kedua, ada yang morning sickness bermula dalam trimester ketiga, dan ada juga yang berlanjutan dari awal mengandung hingga bersalin.

Sebanyak 50% hingga 90% wanita hamil mengalami loya dan muntah. Ia adalah perkara  biasa semasa trimester pertama dan selalunya tanda pertama kehamilan kerana ia boleh bermula seawal dua minggu selepas persenyawaan.



Faktor-faktor yang menyebabkan Morning Sickness

1) Progesteron menyebabkan otot menjadi lebih relaks, termasuk otot sistem pecernaan. Makanan akan berada lebih lama dalam sistem pencernaan dan boleh menyebabkan ‘angin’. Ia juga menghantar isyarat ‘muntah’ kepada otak.

2) Masalah kelenjar tiroid yang membawa kepada hyperemesis gravidum. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil mengalami muntah teruk hingga badan kering air dan perlu rawatan di hospital. Banyak sebab hyperemesis gravidum ni, antaranya masalah tiroid dan mempunyai cyst dalam uterus.


3) Keperluan nutrisi seorang ibu bertambah. Adakah dia perlu makan banyak? Makan banyak itu mungkin betul, tapi bukan bermakna makan nasi bertambah 3 pinggan. Kita kena faham beza antara keperluan badan dengan keperluan perut. Perut kenyang sukahati tapi badan perlukan nutrisi.


Ciri pengambilan vitamin yang perlu ada ketika morning sickness


  • Dibuat dan diproses secara semulajadi
  • Mengandungi nutrien penting yang kadangkala tidak dibekalkan oleh preskripsi klinik (kebanyakan klinik memberi asid folik, bukan full spectrum B Complex)
  • Tiada bahan2 sintetik terutama pewarna dan perasa (cuba genggam vitamin yang anda ambil sekarang, adakah warnanya melekat di tangan? Awas pewarna tiruan!)
  •  Mudah dicerna dan diserap oleh tubuh
  •  Tiada kesan sampingan

Vitamin Shaklee untuk mengatasi morning sickness 

B complex


  • B complex boleh melegakan mabuk, loya pening dan morning sickness di kalangan ibu hamil. Membantu dalam pembentukan hemoglobin
  • Membantu pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf
  • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan 

Ostematrix


  • Bantu tidur lena sepanjang malam
  • Badan terasa bertenaga & mudah bangun pagi keesokan harinya, terutama apabila digabung dengan pengambilan Shaklee B-Complex
  • Menghilangkan lenguh-lenguh & bisa-bisa badan
  • Mengurangkan rasa sakit pinggang & kejang kaki terutama buat ibu hamil 
  • Melawaskan sistem penghadaman – mudah ‘membuang’ keesokan harinya (bukan cirit birit)

Performance Drink


  • Meningkatkan Tenaga dan Daya Ketahanan Badan - Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat. Menggantikan air yang hilang akibat muntah. Meningkatkan daya tahan otot.
  • mengurang Dehidrasi @ sebagai 'kekurangan air yang banyak dalam badan'. Seseorang ibu yang hamil, perlu memastikan dirinya tidak dehidrasi. Ini adalah kerana, air sangat penting dalam membantu hati dan ginjal membuang kumuhan daripada badan si ibu dan bayi dalam kandungannya.

Peppermint Ginger Plus



  • Ia tidak mengganggu bayi kerana ia diperbuat dari bahan semulajadi dan mempunyai sijil KKM. Direka khas oleh pakar herba utk mengurangkan morning sickness ibu hamil.
  • Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut.
  • Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

Lots of love,
Reen 0197631333





2 comments:

Salam singgah (n_n) balas kunjungan akak..hehe..wahh mmg bagus produk ni kan...sy ni even tak kahwin lagi, kadang2 ade jugak morning sickness, tp xteruk mane pun, haha..

Info yang bagus untuk ibu2 hamil

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More