Apa Itu Lemak Visceral ?

Apa itu Lemak Visceral?


Apabila orang bercakap tentang keinginan untuk membakar lemak, mereka sebenarnya merujuk kepada dua jenis tisu lemak. Lemak visceral (kadang-kadang dipanggil lemak aktif) dan lemak subkutaneus. Lemak subkutaneus disimpan tepat di bawah kulit anda dan jenis lemak di mana anda boleh picit atau cubit dari perut, lengan, paha dan sebagainya.

Lemak visceral, adalah jauh lebih sukar untuk dikenal pasti, kerana ia disimpan di sekitar organ-organ dalaman anda di kawasan perut anda, termasuk hati, pankreas, usus, jantung dan sebagainya.

Terlalu banyak lemak visceral boleh mengganggu fungsi organ-organ dalaman dan mengganggu komunikasi antara organ-organ penting anda. Ini boleh membawa kepada kekurangan insulin (permulaan diabetes), tekanan darah tinggi, paras kolesterol yang tinggi dan risiko yang lebih tinggi adalah mendapat penyakit jantung.

Penyimpanan lemak visceral yang tinggi juga boleh dikaitkan dengan penyakit kanser payudara, strok, Alzheimer dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, malah garis pinggang akan jadi lebih besar, digabungkan dengan tekanan darah tinggi, trigliserida tinggi (lemak dalam darah), HDL rendah (kolesterol "baik") dan peningkatan gula dalam darah menyifatkan Sindrom X, yang bermula dengan pemendapan lemak visceral yang tinggi.

Tetapi ada sesuatu yang anda boleh lakukan untuk menghentikan pengumpulan lemak yang berbahaya ini. Perubahan gaya hidup termasuk pemakanan dan senaman akan membantu menggalakkan penggunaan lemak visceral dan menurunkan faktor risiko anda untuk mendapat penyakit jantung.

Hubungi saya untuk bantuan. Saya sedia membantu anda.

Azreen Ahmed
0197631333No comments